Ægtepagt

En ægtepagt er et juridisk dokument der gør det muligt at oprette særeje i et ægteskab. Med særeje deler man ikke nødvendigvis ens genstande ligeligt som ellers er udgangspunktet, hvis man enten bliver skilt eller dør.

arrow
Nævnt i:

Man skal ikke nødvendigvis bruge en advokat for at oprette en ægtepagt. Selve ægtepagten som juridisk dokument kan oprettes enten ud fra et blankt stykke papir eller, mere fordelagtigt, ud fra en skabelon. Hvis du dog ønsker at være sikker på at resultatet er optimalt og du samtidigt ikke ønsker risikoen for at du laver en juridisk “svipser” kan du med fordel hyre en advokat til at tage sig af ægtepagten.

At få en advokat til at lave ægtepagten vil koste mellem 2.000 kroner og 5.000 kroner ved de fleste advokater. Danske advokater er ikke underlagt nogle rammer – de har såkaldt fri prisdannelse. Derfor kan de selv bestemme prisen for deres ydelser.

Ønsker du at få hjælp af en advokat til at skabe din ægtepagt kan du med fordel benytte skabelonen herunder. Med denne har du mulighed for at få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater, der er klar til at tage din sag for dig – så kan du vælge og vrage. Det er gratis og uforpligtende at benytte formularen, så du har intet at miste, men potentielt mange penge at spare ved at benytte formularen.

arrow
Nævnt i:

Udgangspunktet med et ægteskab er, at man har såkaldt fælleseje. Fælleseje deles lige ved enten skilsmisse eller død. Ønsker man ikke at have fælleseje (og det har man både for alt det, man tager ind i ægteskabet, og alt, hvad man senere i ægteskabet erhverver) vil det være nødvendigt at oprette en ægtepagt om særeje. Begge ægtefæller skal være enige og signere ægtepagten inden tinglysningen for at den er gyldig.

Flere forskellige typer af særeje at vælge imellem

en ægtepagt er et juridisk dokument der skal underskrives

Med en ægtepagt er det muligt at få særeje i ægteskabet. Men særeje er som bekendt ikke bare særeje – der findes mange forskellige typer.

Udgangspunktet er fuldstændigt særeje. Her får du særeje over alt i ægteskabet.

Det er også muligt med en ægtepagt at lave skilsmissesæreje. Dette er særeje ved skilsmisse, men almindeligt fælleseje ved død. Skilsmissesæreje i ægtepagten er en meget populær variant.

En tredje mulighed er at lave brøkdelssæreje. Netop brøkdelssæreje gør det muligt fx at lade halvdelen af formuen særeje, mens den anden halvdel af fælleseje.

En fjerde mulighed er at lave genstandsbestemt særeje. Har du fx ikke noget imod tanken om fælleseje, men ønsker du at sikre din bil, din lejlighed eller lignende kan genstandsbestemt særeje give dig mulighed for dette. Du kan lave særeje alene på din bil, et maleri, en frimærkesamling eller noget helt fjerde.

Fælles for alle særejeformerne er, at de kan oprettes og trækkes tilbage med en ægtepagt. Særeje gør det nemt at lave en skilsmisse bodeling, da der ikke er noget at dele.

Pris for en ægtepagt

et papirhjerte delt i to dele

Som nævnt koster det mellem 2.000 kroner og 5.000 kroner at få en advokat til at udfærdige en ægtepagt for dig. Til gengæld er der ofte også rådgivning med i købet og din ægtepagt vil være juridisk vandtæt.

En anden og billigere løsning er at købe en ægtepagts-skabelon. En sådan skabelon vil typisk koste et par hundrede kroner og du vil også få instruktioner i forhold til, hvordan du benytter skabelonen. Her får du ikke juridisk rådgivning med, så du skal til gengæld være helt sikker på, hvad det er, du ønsker at opnå med ægtepagten.

Skal det gøres uden pris til advokat eller formular kan du lave din ægtepagt på computeren. Det er også nok til at lave et juridisk gældende dokument. Jeg vil dog på ingen måde anbefale denne løsning, med mindre, du har en juridisk baggrund eller din fætter tilfældigvis er advokat.

Udover prisen til selve skabelsen af ægtepagten koster det også penge at få ægtepagten tinglyst. Dette koster et fast gebyr på 1.400 kroner til staten – og hvis ægtepagten er en gaveægtepagt og overfører fast ejendom mellem de to ægtefæller koster det yderligere 0.6 % af købesummen af den overdragne værdi, eksempelvis 12.000 kroner for en lejlighed til 2.000.000 kroner (2 millioner kroner).

Tinglysningen kan ikke springes over. Hvis ikke ægtepagten er tinglyst er den ikke gyldig. En ikke-tinglyst ægtepagt med særejeklausuler beskytter dig altså ikke, hvis din ægtefælle en dag ønsker at blive skilt og indleder separation.

Har du ikke en ægtepagt og skal du skilles? Overvej at konsultere en skilsmissadvokat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Ægtepagt, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *